Tryckmetoder

Digitaltryck

Den digitala tryckmetoden växer i popularitet i takt med ökad efterfrågan och införandet av nyare tekniker. Digitaltryck har ingen begränsning när det gäller antalet färger som kan användas och ibland även hänvisas till som fototryck.

EPS

EPS står för Encapsulated PostScript och är en vanligt användbar filtyp inom tryckeribranschen. En EPS-fil kan skalas upp eller ned i storlek utan att påverka kvalitet, proportioner eller färgåtergivning. Det är en standard filtyp som används för tryckunderlag.

Brodyr

Brodyr används för att skapa dekorativa mönster och text på olika textila produkter, såsom profilkläder, arbetskläder, kepsar och väskor.

Bitmap

Bitmap är en tryckteknik som använder ett bildformat med en rutnätsstruktur av kvadratiska bildelement, även kallade pixlar. För varje individuellt bildelement lagras information om dess färg enligt en förutbestämd färgskala. En bitmap-fil innehåller även data om bildens dimensioner och färgschema. Exempel på bitmap-format inkluderar JPEG, GIF, PNG och BMP. Detta format är olämpligt för tryckning.

Vektor

Vektorgrafik, även kallat vektorbaserad grafik, skapas genom matematiska ekvationer som representerar och återger en bild. Till skillnad från bitmap- eller rastergrafik, som består av små bildrutor eller pixlar, är vektorgrafik skalbar och bibehåller sin kvalitet och skärpa oavsett storlek.

Tryckfil

En tryckfil är beteckningen för den design, logotyp eller text som ni önskar trycka, brodera eller gravera. Originalet för tryckfilen ska vara i vektoriserad EPS- eller AI-format.

Tryckunderlag

Tryckunderlag är benämningen på den design, logotyp eller text som ni önskar trycka, brodera eller gravera. Originalet för tryckunderlaget bör vara en vektoriserad EPS- eller AI-fil.

Startkostnad

En startkostnad är en engångskostnad som täcker inställningarna för tryckmaskinen inför tryckningen av er design. Den är oberoende av antalet färger och måste betalas även vid repeatorder.

Tampotryck

Tampotryck, även känt som tampongtryck, är en tryckteknik som lämpar sig särskilt bra för produkter med ojämna ytor, som golfbollar och pennor. Rent tekniskt använder man en silikonkudde för att överföra trycket från en kliché till produkten.

Transfertryck

Transfertryck fungerar på liknande sätt som screentryck, men appliceras på produkten genom att först värma upp ett transferark och sedan överföra trycket. Transfertryck används främst på profilkepsar och klädesplagg med svårtryckta ytor, såsom arbetskläder, jackor och t-shirts, samt även på väskor och liknande.

Kliché

Kliché används för att beskriva något som är unikt framtaget för er. Termen cliché används också som synonym för schablon eller startkostnad.

Gravyr

Gravyr är en markeringsteknik där man bränner i text eller motiv i produkten. Dessa tekniker ingår i en stilren och hållbar märkning och passar utmärkt på metallprofilprodukter som pennor, nyckelringar och termer med mera.

Indesign

Indesign är en programvara som används för att skapa layouter och är vanligt förekommande inom tidningsbranschen. Det kan skrivas som en avancerad version av ordbehandlingsprogrammet Word.

Illustrator

Illustrator är en ritningsprogramvara utvecklad av Adobe och betraktas som branschstandarden för skapande och redigering av tryckunderlag i form av EPS-filer. Mer information om programmet finns här.

Original

Original är en synonym för tryckunderlag. Det avser det motiv, logotyp eller text som du önskar trycka, brodera eller gravera. Originalet består av en vektoriserad EPS- eller AI-fil.

Logotype

Logotype, ofta förkortat till logo eller logga, är en symbol eller grafisk bild som representerar ett företag, en organisation eller ett varumärke.

Lasergravyr

Lasergravyr är en markeringsteknik där text eller motiv bränns i produkten. Denna teknik ger ett stilrent och hållbart resultat och passar väl på metallprofilprodukter såsom pennor, nyckelringar, termosar med mera.

Korrektur

Ett korrektur är en skiss där vi visar tryckets storlek och placering på önskade produkter. För att undvika missförstånd krävs vi alltid godkännande av en digital korrektur innan vi påbörjar tryckningen. Om du inte är nöjd med placeringen kan du begära en ändring.

Repeat

Med begreppet repeat eller repeatorder avser vi när du gör en ytterligare beställning av en produkt som du tidigare har beställts med samma tryck.

Schablon

En schablon är en individuellt framställd mall eller tryckplåt för ditt tryck. En schablon skapas för varje tryckfärg. Tryckning utförs sedan en färg i taget, där varje färg får torka innan nästa appliceras. På så sätt bygger vi upp din logotyp eller ditt budskap. Vi sparar alltid dessa schabloner för att göra en enkel återställning av fler produkter.

Screentryck

Termen screentryck kommer från engelskan, där "screen" betyder skärm eller duk. Screentrycksmetoden innebär att man använder schabloner som medium och kan användas för att trycka på en mängd olika material, inklusive glas, papper, plast och tyg. En separat schablon skapas för varje färg och trycket byggs upp successivt. Screentryck är den vanligaste och ofta mest kostnadseffektiva tryckmetoden.